8 bits of bun

Issues i have with my income

This rant is in dutch (my native language) for ease of writing.

With that out of the way, here goes:

--------

Het systeem in nederland voor mensen met Wajong uitkering is veel te krom.

Ik ben nu 80-100% afgekeurd volgens het UWV (instantie welke mijn uitkering -Wajong 2010- regelt).
En heb daarmee dus recht op 75% van het minimumloon volgens de regelingen.

Maar nu komt het:
Als ik meer wil zoals ervaring opbouwen, vrijwilligerswerk of meer wil doen/betekenen voor de mensheid, en dit bij het UWV bekend wordt, krijg ik volgens hun hantering werkvermogen.
Wat tegelijkertijd inhoud dat ik achteruit in uitkering (van 75% naar 70% minimumloon) ga, alsook mag participeren voor banen, en niet meer in de hoogste categorie zonder werkvermogen zit.

Die drempel voor werkvermogen is dusdanig laag (Wajong 2010) dat het mij al an sich demotiveerd uberhaupt iets te ondernemen.

zoals op de website van het UWV staat ( UWV link )

  • U kunt een taak uitvoeren in een arbeidsorganisatie. Hiermee bedoelen wij dat u misschien niet alle taken aankunt die horen bij een baan. Maar u kunt wel een taak uitvoeren die onderdeel uitmaakt van de baan.
  • U heeft basale werknemersvaardigheden. Hiermee bedoelen wij dat u zich kunt houden aan afspraken.
  • U kunt ten minste 1 uur aaneengesloten werken. Hiermee bedoelen wij dat u minimaal 1 uur uw aandacht bij het werk kunt houden, zonder dat u hierbij bijvoorbeeld intensieve begeleiding nodig heeft.
  • U kunt per werkdag minstens 4 uur werken. Of u kunt per werkdag minstens 2 uur werken, én per gewerkt uur kunt u minstens het minimumloon per uur verdienen.


Ik kan hier duidelijk op maken dat als ik bij bijv. een ouderencentrum in de buurt met regelmaat (dus vaste tijden&dagen) mensen wil assisteren om bijv naar de markt te kunnen gaan, of voor entertainment zorgen, ik in de problemen kom met het UWV en de stabiliteit van mijn uitkering.

Puur omdat dit volgens hen gezien wordt als "arbeidsvermogen", terwijl ik dit graag doe vanuit interesse.

Het is in mijn ogen bijna alsof ik gestraft wordt (middels minder inkomen) zodra ik iets ga doen om anderen met regelmaat te helpen.

Begrijp me niet verkeerd: ik hou van anderen helpen en bezig t zijn, maar dit is de voornaamste reden dat ik maar niks doe, puur om ge-emmer tegen te gaan.

Ik wil rustig de medemens helpen voor niks, maar wildan ook geen extra financiele last ofzo. Ook zie ik mezelf graag bedrijven helpen als een soort freelancer, maar dan gewoon vrijwillig, zonder ge-emmer met het UWV en stabiliteit van mijn uitkering te verliezen (wat ik moeilijk kan hebben met mijn ziektebeeld).

Want nu kan ik moeilijk een ritme opbouwen, en als ik wat voor met regelmaat doe, krijg ik problemen, en daarmee dus nihil ervaring opdoe.

 

Er zullen typfouten in deze tekst zitten, omdat mijn toetsenbord best irritant typt, deze fouten worden handmatig gecorrigeerd over tijd.